Speksteen Homepagina

speksteen

De magische steen

2 miljard jaar geleden werd in Finland, diep in het binnenste van de aarde, onder enorme druk en extreme hitte, een nieuw mineraal geboren: de speksteen.

De eerste mensen beschouwden deze parelgrijze steen, waarvan het zijdeachtige oppervlak zo aangenaam aanvoelt, als heilig. Zij maakten er amuletten en godenbeelden van.

In het verleden hebben kunstenaars altijd met speksteen gewerkt. Heel wat getuigenissen, beeldhouwwerken en reliëfs uit vroegere tijden zijn bewaard gebleven. Later bouwde men er zelfs huizen en paleizen, zuilen en trappen mee.

Tot men ontdekte waarin zijn echte kracht schuilde: de speksteen uit het Karelisch gebergte van Finland is een kachelsteen met bijzondere eigenschappen - hij heeft een heel hoog warmteopname- en geleidingsvermogen en is bijzonder vuurbestendig.

Een geschenk van de natuur

In Finland, waar het kwik in de winter regelmatig tot onder de -40 °C daalt, was die steen een zeer welkom geschenk van de natuur. Reeds meer dan een eeuw gebruikt men hier de speksteen voor de bouw van behaaglijk verwarmende kachels.

Het hoeft niet te verbazen dat men nergens anders ter wereld betere kachelbouwers vindt dan hier. En het wekt dan ook geen verwondering dat deze kachelsteen al vlug niet enkel de inwoners van Finland met zijn warmte en gezelligheid wist te bekoren.

De samenstelling van speksteen

De speksteen normaal gebruikt in kachels onderscheidt zich van gewone speksteen, die door beeldhouwers en jammer genoeg ook door sommige kachelbouwers wordt gebruikt, door een hoog gehalte aan magnesiet :

Talk

40-50 %

Magnesiet

40-50 %

Chloriet

5-10 %

De talk maakt alle speksteen streelzacht en eenvoudig te bewerken. Chloriet en andere minder belangrijke componenten brengen vlammende kleuren aan het oppervlak van de speksteen tevoorschijn.

Een hoog gehalte aan magnesiet is evenwel essentieel voor elke kachel-speksteen. In deze speksteen zorgt magnesiet voor een enorme warmte-opname, een snelle warmtegeleiding en een unieke vuurbestendigheid.

Eigenschappen

De speksteen die wordt gebruikt in de Tulikivi speksteenkachels, de Hukka produkten, de Mondex saunakachels, de Avalanche luidsprekers en de Tulikivi bouwsteen heeft uitmuntende eigenschappen :

Soortelijk gewicht

2980 kg/m3

Drukvastheid

25 MN /m2

Buigvastheid

In de looprichting

16,8 MN /m2

Haaks op de looprichting

15,7 MN /m2

Hardheid

Ruw

2-3 Mohs

Na oppervlaktebehandeling

4 Mohs

Uitzetting bij 500 °C

0,0017%/°C

Smeltpunt

1630-1640 °C

Warmteopnamecapaciteit

Per gewicht

0,98 KJ/kg.°C

Per volume

30 KJ/m3.°C

Warmtegeleidingssnelheid

6,4 W/mK


Speksteen is zelfs zwaarder dan arduin (2725 Kg/m3) en na oppervlaktebehandeling bereikt het eenzelfde hardheid als marmer (3-4 Mohs). Inzake smeltpunt valt vooral op dat gietijzer (ong. 1200 °C) en staal (ong. 1500 °C) heel wat sneller beginnen smelten. De warmteopnamecapaciteit per volume van deze speksteen is meer dan 2 maal hoger dan bij vuurvaste steen (14 KJ/m3°C) en de warmtegeleiding gebeurt er meer dan 10 maal sneller (vuurvaste steen : 0,6 W/mK).

Fotos van de speksteenwinning en bewerking (Klik op de foto's voor een groter beeld) :

 

steengroeve

steengroeve

steengroeve

steengroeve

eerste verzaging

verwerking

waterkoeling bij het zagen

cilinderstenen

met diamanten bedekte zagen
 
speksteen
speksteenkachels
speksteen bouwsteen
koken in speksteen
speksteen koelers
speksteen luidsprekers
speksteen in de sauna
speksteen decoraties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zie ook : Houtkachels - Speksteenkachels - Tegelkachels - Openhaarden - Allesbranders - Gaskachels - Haardkachels - Open Haarden - Speksteen - Stéatite - Open Haard - Poêles - Danskan - Tulikivi - Openhaard

 

Open haard - Schouw - Houtkachel - Gaskachel - Haarden - Tegelkachel - Schouwen - Tegelkachels - Radiator - Openhaarden - Openhaard - Saunakachel - Allesbrander - Speksteenkachel

Tulikivi speksteenkachels - Dan Skan houtkachels - Big Green Egg barbecue - Logmatic houtklover - Open haarden - Allesbranders - Kachel - Haard

Alpina gaskachels - Altech kachels speksteen - Ecostone electrische verwarming - Mondex saunakachels

 

Zoekmachine-marketing